KDE KONČÍ SVĚT?

8. ročník projektu
Klubu dětských knihoven SKIP ČR
na léta 2011 - 2012 téma „Český rok“

„Knihy jsou podobné domovu, do kterého se vracíme i za největší bouřky.”
(Bernard Bolzano)

Společně prožijeme ČESKÝ ROK a napíšeme a namalujeme o tom knihu pro děti v Malém Himaláji!

logo KDK

Žijí tam totiž úplně jinak než my! V malých vesnicích, roztroušených okolo ledovcových řek a pramenů, ve výškách 3 500 až 4 500 metrů nad mořem, s velkými teplotními výkyvy (od - 40°C do + 30°C). Téměř polovinu roku je kamenitá oblast Zanskar (část indického státu Džammu & Kašmír, někdy nazývaná též Malý Tibet) kvůli sněhu prakticky nedostupná. Vede tam pouze jediná silnice! Každá rodina vlastní dům a políčka, ti nejbohatší chovají stáda jaků či ovcí. Rodiče mívají i deset dětí. Tamní lidé jsou skromní a pracovití, navzdory drsným životním podmínkám jsou veselí a bezstarostní - za nejhorší vlastnost prý považují hněv… Mluví zanskarsky (na úřadech pak urdsky, hindsky a anglicky) a používají písmo bodhik. Vyznávají náboženství - tibetský buddhismus. Když onemocní, spoléhají na přírodního léčitele, nebo na milost Buddhy. Ani se školní docházkou to nemají jednoduché, řada obyvatel neumí dosud číst a psát. Naštěstí jim v posledních letech pomáhají zahraniční organizace.

Díky českému občanskému sdružení BlueLand a Národní knihovně v Praze vznikla u nás v roce 2008 v rámci projektu "Knihovna pro Zanskar" sbírka dětských knih v anglickém jazyce a v klášteře Phuktal tak mohla být založena první veřejná knihovna pro děti! Knížky jsou tam k dispozici nejen malým mnichům, ale i dalším deseti základním školám v údolí Lung Nag. Po českých knihovnách ještě stále putuje výstava fotografií z Malého Himaláje…

Proč bychom nemohli na oplátku přiblížit indickým dětem život uprostřed Evropy? Takové naše obyčejné dny v lednu, v únoru, v květnu… Naše zvyky a svátky. Jak to vypadá v české škole? Kde a s kým bydlím? Jak slavím narozeniny? O čem sním? Jaké chováme doma zvíře? Co rádi jíme, čteme, posloucháme… Jak v různých ročních obdobích trávíme pracovní i volný čas?

Jednotlivé knihovny mohou ve svých obcích uspořádat základní kola soutěže a nejlepší literární a výtvarné projekty přihlásit do celostátního klání, jehož výstupem budou texty a obrázky o životě dětí v České republice. Z nejlepších bude ve finále sestavena kniha. Literární příspěvky mohou mít formu hesla z encyklopedie, mohou být stránkou z osobního deníku, mohou mít podobu komiksu, příběhu nebo básně… (Ale pozor! Vybrané texty se budou později překládat do angličtiny.)