PODZIMNÍ SETKÁNÍ KLUBKA SKIP 10, 21. ŘÍJNA 2015

Do nově zrekonstruované Knihovny v Třinci se v říjnu sjelo více než 40 knihovníků moravskoslezského a olomouckého kraje. Nejen nová budova a čerstvě také Knihovna roku 2015 ale také zajímavá témata a možnost sdílet nápady a inspirovat se, lákalo účastníky Podzimního setkání Klubka SKIP 10.

Jako vždy věnujeme část dnes právě zajímavým tipům na literární pořady, besedy s autory i kreativní workshopy. Knihovníci si navzájem doporučují spisovatele i zajímavá témata. Pro příští rok jsme si domluvili speciální rubriku „koho do knihovny nezvat!“. Myslím, že i negativní zkušenosti je třeba sdílet dál. V knihovnách nejsou peníze na rozdávání a mrhání pro nezajímavé a nesmysluplné věci.

Podzimní setkání mělo tři navzájem propojená témata:

  • KPZ nástrojů pro knihovníky. Klubková Krabička (snad ne naposledy a Poslední Záchrany pro ty, kteří potřebují inspirovat, znovu nastartovat, rychle vytvořit efektivně efektní besedu. Informační zdroje, nástroje, knihy nejen pro knihovníky v podání Martina Čadry.

  • Jak na tiskovku? Proč, kdy, jak, komu a o čem psát tiskovou zprávu? Pár rad z praxe bývalé televizní redaktorky a současné tiskové mluvčí Reginy Szpyrcové pro ty, kteří si chtěli osvojit tuto základní formu komunikace s médii. Na závěr dostali posluchači příležitost zúročit poznatky z přednášky a napsat tiskovou zprávu na vlastní téma, kterou pak předali přednášející k posouzení.

  • Facebook. Jak zvýšit dosah? Přednáška Jana Delonga byla zaměřena na sociální sítě a na jejich efektivní využívání k propagaci, komunikaci a oslovování fanoušků a uživatelů knihoven. Hlavním bodem byla nejrozšířenější síť Facebook a spravování stránek, profilů a vysvětlení toho, co je to obsah a dosah. Druhá část byla zaměřena na přehled dalších sítí, které by knihovny mohly využít a v poslední, praktické části lektor ukázal, jak upravovat fotky v editoru a jak vytvářet plánované příspěvky na Facebooku.

Podle ohlasů, komentářů a zpětných vazeb mohu soudit, že další z řady setkání „klubkařů a klubkařek“ bylo úspěšné a přínosné. Pro rok 2016 plánujeme setkání v Olomouci a Českém Těšíně.

Marika Zadembská, Knihovna Třinec