JARNÍ SETKÁNÍ KLUBKA 2010

7. dubna 2010 se v Městské knihovně v Lipníku nad Bečvou uskutečnilo Jarní setkání Klubka na téma multikulturní výchova v knihovnách.

Na paní Křenkovou jsem se moc těšila. Dodnes čerpám z jejich skvělých tvůrčích dílen, na které jsem jezdila už před dvaceti lety. Byla jsem zvědavá, co se jí podařilo vymyslet k multikulturní výchově. Trošku jsem byla skeptická. Navštívila jsem již řadu seminářů, týkajících se této problematiky a říkala jsem si, že už asi nic moc nového se nedozvím. Opak byl pravdou. Díky paní Křenkové jsem získala řadu nových poznatků týkajících se života a historie romského obyvatelstva. Věděli jste např., že Romové se k nám dostali díky válkám a vojsku? To je vlastně živilo. Muži se vojákům starali o koně, zbraně a nádobí (ovládali skvěle práci se železem), ženy uměly léčit. Nebo že dovedli vyrábět krásné loutky a hrávali v hanzovních městech divadlo? Víte, co to je putovnický glejt, paramisa nebo co mají společného Romové s Židy? Já už to díky paní Křenkové vím. A dozvěděla jsem se také to, kde se dělají chyby při jejich vzdělávání a jak zde mohou pomoci knihovny.

Pokud jste na našem setkání chyběli a rádi byste znali odpověď na tyto otázky, pozvěte si paní Křenkovou k sobě do knihovny na tvůrčí dílnu. Nebudete litovat. Můžete si vybrat ze tří témat:

  1. O velikém putování Romů z Indie do Evropy
  2. Putování vojvody Andreje po středověké Evropě
  3. V romské osadě

 

Paní Křenková dělá tvůrčí dílny také k romskému holocaustu a k dalším menšinám u nás (Židům, Vietnamcům apod.). A nejen paní Křenková. O radu můžete požádat i kolegyni Michaelu Unuckovou z Regionální knihovny Karviná. Ta svou prezentací akcí týkajících se multikulturní výchovy v jejich pobočce Karviná - Mizerov nadchla všechny přítomné knihovnice i knihovníky a musela jim slíbit, že ji pro inspiraci umístí na webové stránky karvinské knihovny. Podívejte se pak na ně i vy. Určitě tam najdete mnoho nápadů, které využijete při svých besedách.

Ukázku toho, jak taková multikulturní výchova vypadá v praxi, nám předvedly učitelky lipenské základní školy Sluníčko. S dětmi integrované třídy nastudovaly a zahrály pohádku o tom, jak vichřice zničila chaloupku babičky a dědečka a jak díky vnoučkovi a jeho kamarádům se vše v dobré obrátilo. V pohádce měla svou roli i fenka Adra, přestože každým dnem měla rodit. Účast na klubku si ale nemohla nechat ujít. Doufám, že se ji mezi námi líbilo a věřím, že stejně spokojeni byli všichni, kteří na naše setkání do Lipníku dorazili. Velkou zásluhu na tom měly také lipenské knihovnice, které vše vzorně zorganizovaly a přepečlivě se o nás celou dobu staraly. Za to jim patří velký dík. Stejně tak děkujeme našemu SKIP10 za finanční přispění i MK ČR za grant, díky němuž se naše setkání mohou konat.

A na závěr ještě recept na židovské jídlo, které můžeme v rámci akce připravit. (Prý je to tak dobré, že to máme udělat hned ze dvou dávek).

20 dkg uvařených oloupaných brambor nastrouháme (nejlépe moučné)
1 celé vejce + 1 bílek
8 dkg mletého cukru
8 dkg mletého máku
1 prášek do perníku + ještě přidat trochu mleté skořice
troška rumu
asi 2 lžíce krupice (podle hustoty)

Cukr vyšleháme s 1 celým vejcem, přidáme trošku rumu a postupně další ingredience. Nakonec přidáme vyšlehaný sníh z 1 bílku.
Vše upečeme ve vymazané a vysypané dortové formě. Vychladlé pomažeme marmeládou, rumovou nebo citrónovou polevou.

Dobrou chuť!