KNIHOLYMPIÁDA

KnihOlympiáda 2014
 
24. září 2014 se konal první ročník KnihOlympiády – soutěžního klání, ve kterém hlavní roli hrály knihy. Do Havířova, kde se tato akce konala, se sjelo 6 týmů z knihoven Moravskoslezského a Olomouckého kraje. Na pomoc přijelo také více než 20 knihovníků z regionu.
V knihovně, kde jsme se ráno sešli, byl čas na seznamovací a zahajovací aktivity. Všechny týmy si přivezly své maskoty a představily nám své knihovny. Po seznamovací hře jsme nechali „sportovce“ zaregistrovat se a pak si ještě chvíli povídali o knihovnách. Dozvěděli jsme se spoustu zajímavých informací.  Např. knihovníci ze Šumperka nás vyzvali na pokoření rekordu v ulehání princezen na hrášek a „havířováci“ nás pozvali na velkou oslavu svého letošního jubilea. 
Protože počasí ten den vyšlo opravdu nádherně, mohli jsme se na hlavní část programu přesunout do blízkého parku, kde byla zahájena už samotná KnihOlympiáda. Slavnostní nástup a přísaha: „Slibuji, že budu poctivě hrát, nebudu se prát a jiným se smát. Čtení, to je přece zábava, na to vám zde přísahám!“ to vše odstartovaly. Pro knihovnické týmy byly připraveny netradiční disciplíny jako třeba KnihSlalom, Hádankotlon, Hod na dobrou knihu, Štafeta, KnihoHokej a další. Po celou dobu týmy sbíraly body. Nebyl důležitý jen čas, ale také přesnost, hodila se dobrá paměť, umění přijít na kloub záludným hádankám a hlavně mít načteno a znát dobře pohádky.
Nejen děti, ale i knihovníci se do všech úkolů pouštěli s velkým nasazením a nadšením. Atmosféra byla příjemná a vládlo všeobecné veselí. 
Hlavním cílem KnihOlympiády je především setkání a sdílení nápadů a taky velká porce legrace! Protože nakonec není důležité vyhrát, ale zúčastnit se a užít si to!
Za touto vydařenou akcí je celý tým knihovníků z Havířova, Třince a Českého Těšína. Velké díky patří také kolegyním z knihoven Vratimov, Paskov a Žabeň, které i bez týmů přijely a pomohly. 
Především ale děkujeme knihovnicím, které nedbaly na překážky a práci s tím spojenou, a přijely se soutěžním týmem: Městská knihovna Klimkovice, Obecní knihovna Vřesina, Městská knihovna Český Těšín, Městská knihovna Šumperk a dva týmy ze čtenářských klubů v Havířově.
 
Marika Zadembská
Městská knihovna Třinec