ŠKOLA NARUBY

Akcí Škola naruby se náš Klub dětských knihoven SKIP10 zapojil do projektu Celé Česko čte dětem.

Akcí chceme oslovit nejen děti, ale hlavně jejich rodiče, prarodiče a další dospělé, kteří mají smysl pro humor a jsou ochotni věnovat dětem svůj čas. Vycházeli jsme ze skutečnosti, že děti si velice rády hrají na školu a připravili jsme pro ně deníčky. Do nich musí rodiče, sourozenci, prarodiče nebo jiní dospělí zapisovat, co svému dítěti četli a jak dlouho. A dítě jim podepíše, že je to pravda. Své zážitky z četby má možnost vyjádřit formou obrázku nebo textu na volných stránkách deníčku, nezapomněli jsme ani na pochvaly nebo poznámky (např. "dnes maminka u čtení usínala").

Dojmy z přečtených knih si mohou "čtecí rodiny" sdělovat na pravidelných schůzkách v knihovně, ty zajímavé doporučit ostatním a prostřednictvím knihovnic se také seznámit s novinkami na knižním trhu. Podle možností knihovny se budou konat i různá čtení osobností z okolí i vzdálenějších míst.

Projekt byl zahájen v březnu 2008 a doposud bylo vytištěno 8 000 deníčků, které byly distribuovány do knihoven i základních škol. Pro velký zájem projekt pokračoval i v roce 2009.

 

Škola naruby v roce 2011

V roce 2011 projekt pokračuje díky podpoře SKIP ČR, který již po několikáté vydal čtenářské deníčky pro děti a rodiče s názvem Škola naruby.

 

Jak získat deníčky?

Dotisk deníčků na rok 2011 je již definitivně rozebrán! Další objednávky není možné přijímat. Informace Vám podá Roman Giebisch z NKP (kontakt na webu SKIP ČR).